Skip to content

Er Afrika et attraktivt mål for norske investorer?

May 6, 2010

JA er svaret om vi skal tro Miles Moreland fra Blakeney Management og DPI på Litteraturhuset i går kveld. Mr. Moreland er en hvithåret engelskmann med en meget velutviklet sans for britisk sarkasme (du kan se bilde av ham under til høyre- dette har jeg lånt fra http://www.dpi-llp.com). Fin fyr, tror jeg. Han fortalte at etter 20 år med investment banking på Wall Street og London ble det kjedelig, og han begynte dermed å investere i det afrikanske aksjemarkedet. Snakk om å være tidlig ute! Jeg synes også argumentasjonen hans for å involvere seg i aksjemarkeder generelt var fascinerende, nemlig at det er utrolig gøy fordi det er fullt av følelser og emosjonelle handlinger, og har ingenting med tall å gjøre. Herlig!

Moreland fortalte videre at han tidlig på 90-tallet, da han gikk ut av tradisjonell investment banking, hadde lett etter det markedet med størst potensiell oppside, og hvor det var minst interesse. På den tiden var det flere underutviklede finansmarkeder, som f.eks det sovjetiske markedet i liberalisering, men alle de store (Morgan Stanley og co) sendte hordene sine til disse markedene, og Moreland ville ikke være en fisk som svømte med strømmen. Dermed falt valget på Afrika. På den tiden og frem til 2000 hadde det afrikanske kontinent en negativ handelsbalanse, men ved årtusenskiftet snudde dette. Vår mann Miles viste flere slides som indikerer at Afrika siden år 2000 har hatt større vekst enn “Vesten”, men at folks oppfating av kontinentet er det sammen som på tidlig 90-tall. Han var også en sterk kritiker av The Economist, og viste et bilde av forsiden fra det jeg mener å huske var 1990 som slår fast med et omriss av kontintentet at dette er “The hopeless Continent”. IMF-statistikk viser at Afrika sør for Sahara hadde en vekst på 2 % i finanskriseåret 2009, og etter sigende er det ingen region i verden som er mindre berørt av finanskrisen. IMF slår videre fast at den samme regionen skal vokse med 4,75 % i år. Moreland brukte også Blakeneys aksjeportefølje som eksempel på potensialet der denne porteføljen (som ikke inkluderer land som Sør-Afrika) hadde en årlig inntjening på 27 % i perioden fra 2000 til i dag . Videre kjenner vi jo til telekom-industrien og det som må være 3. gangs konsolideringen i dette multi-billion dollar markedet for å bruke enda et eksempel, et marked som har utviklet seg nesten utelukkende ved hjelp av afrikanske og arabiske penger og krefter. Jeg må bare si meg enig med Moreland i at det er ganske utrolig at folks oppfatning av dette kontinentet og veksten og ikke minst potensialet ikke har endret seg de siste 10 årene.

Med dette som bakteppe ble debatten i går viet mye til problematikken rundt bistand. Moreland er jo venn med Dead Aid-Dambisa Moyo som argumenterer at bistand, med unntak av ren nødhjelp og humanitær bistand, er fånyttes fordi det fratar myndigheter ansvar for egne handlinger. Moreland gikk ikke så langt som Ms. Moyo i sine betraktninger, og omtalte heller seg selv som agnostiker i denne sammenheng. Det synes jeg er interessant. Og enda mer interessant ville det vært med en debatt om andelen av norske direkte investeringer vs government-to-government bistand. Jeg gleder meg til den!

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. julie rafn permalink
  January 12, 2011 1:15 pm

  Jeg er så enig!
  Den nevnte debatten om investeringer istedet for bistand til dokumentert korrupte regimer (i og utenfor det afrikanske kontinent (la oss nemlig ikke glemme Karzaibrødrene…) har jeg også ventet på lenge! Fraværet av den, erstattet med tomme floskeler og ymse avledningsmanøvre om at Norge relativt sett gir mest av alle og at “vi stiller strenge krav til mottagerlandene” kan gjøre noen hver desillusjonert i forhold til hele temaet uhjelp og internasjonal handels- og bistandspolitikk i samme slengen

  • anitaskagnaes permalink*
   January 31, 2011 3:51 pm

   Hei og takk for fin kommentar! Jeg har begynt å skrive en bloggpost, eller rettere sagt en bloggserie, om dette temaet som du kanskje kan være interessert i (se Del 1 – Bistand møter motstand).

   Forøvrig leste jeg denne uken følgende debattinnlegg i Bistandsaktuelt som kan være av interesse (skrevet av Rolv Bjelland – forfatter av boken “Bistand og ville veier” blant annet om bistandsarbeid i Tanzania på begynnelsen av 90-tallet):
   http://www.bistandsaktuelt.no/Debatt/Kategorier/Tr%C3%A5der?cat=82&current=229659&thread=229659

Trackbacks

 1. Del 1 – Bistand møter motstand « Anita sier

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: